123 τελικά οι ανεμογεννήτριες στην Καστοριά και 2 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα Ιδιωτικής Εταιρείας φωτοβολταικών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως έγινε γνωστό μέσα από τον χάρτη της ΡΑΕ προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον της Καστοριά αλλά και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια επένδυση δηλώνουν Περιφερειακή Αρχή, οι δήμαρχοι της παραλίμνιας περιοχής, επαγγελματίες αλλά και κάτοικοι.
Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει για το χωροταξικό βάζοντας στοπ στην άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ αλλά και για χρήση του υδάτινου πλούτου, ενώ έχουν κατατεθεί ενστάσεις για την ιδιωτική επένδυση των φωτοβολταικών όπου γίνεται λόγος για καταστροφικές περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες, με έκδηλη την ανησυχία για την αλλαγή του μικροκλίματος στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας που υπάρχει στην περιοχή και της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης «δεχόμαστε βροχή αιτήσεων για αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΕΠ, στόχος μας είναι να γίνουμε η πιο πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας όμως ότι ήδη από τις 15 Ιουνίου 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε την αντίθεσή του στην άναρχη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει τοπικό χωροταξικό σχέδιο. Tο δυναμικό του δικτύου είναι άνω των 3.500GW και αν καλύπτονταν μόνο από φωτοβολταϊκά θα κάλυπτε γη 300.000 στρέμματα.
Από απέραντο ορυχείο, δεν θέλουμε να γίνουμε μια περιοχή με απέραντο γυαλί, σχολίασε ο κ. Καρυπιδης, και διερωτήθηκε αν χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας πώς θα αντικατασταθούν, αφού οι ΑΠΕ δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας; υποκαταστήσουμε;