Οργή Ερντογάν κατά ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων - Κίνηση Πολιτών Καστοριάς

Breaking

Home Top Ad

Ραγκουτσαρια Καστοριάς

Post Top Ad

Contact Radio Kastoria

31 Οκτωβρίου 2019

Οργή Ερντογάν κατά ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την οργισμένη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων με ψήφισμα της Βουλής των αντιπροσώπων, σε μια ούτως ή άλλως τεταμένη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Την σφοδρή αντίδραση του Τούρκου προέδρου προκάλεσε επίσης το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τα δύο αμερικανικά ψηφίσματα διαμήνυσε πως δεν τα αναγνωρίζει και προειδοποίησε πως θα πλήξουν τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Η κίνηση της αναγνώρισης των γεγονότων ως γενοκτονίας «δεν μετράει», υποστήριξε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί βουλευτές λειτούργησαν «ευκαιριακά».

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία «καταδικάζει σθεναρά» το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

«Λυπούμαστε που μια συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της χώρας μας γίνεται αποδεκτή από το κοινοβούλιο μιας χώρας», είπε και πρόσθεσε: «θα θεωρούσαμε την κατηγορία αυτή τη μεγαλύτερη προσβολή κατά του έθνους μας».

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε με τη σειρά της τα δύο ψηφίσματα και ανακοίνωσε πως «μετά λύπης του καταδικάζει και απορρίπτει την υιοθέτηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ορισμένων θέσεων για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων (…) παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση».

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Αναφορικά με τις κυρώσεις, η εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι η απειλή επιβολής τους είναι «απλώς μια προσπάθεια να εκβιαστεί» η Άγκυρα. «Η Τουρκία ουδέποτε υπέκυψε σε οποιονδήποτε εκβιασμό», τόνισε στην απόφασή της.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσει τον Αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.

«Αναμφίβολα αυτό το ψήφισμα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ στην κοινή γνώμη της Τουρκίας», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχει ολοκληρώσει την απόσυρσή της σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο στην βορειοανατολική Συρία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι έχει αποχωρήσει.

Η Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξαπολύσει κι άλλη επιχείρηση κατά της YPG στην περιοχή, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα αρχίσουν από την Παρασκευή κοινές περιπολίες στη Συρία εντός μιας ζώνης 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

efsyn.gr

Post Bottom Ad

ragoutsaria kastorias